dissabte, 10 de setembre del 2016

Obertura de la llista de subscriptors per a la publicació del llibre Paisatges literaris de la serra de Tramuntana, de Gaspar Valero



Obertura de la llista de subscriptors per a la publicació del llibre Paisatges literaris de la serra de Tramuntana, de Gaspar Valero

Benvolguts/des,

En nom de l’editorial J. J. de Olañeta i en el meu propi, volem comunicar-vos l’obertura de la llista de subscriptors per a la publicació del llibre Paisatges literaris de la serra de Tramuntana.

Ser subscriptor suposa adquirir el llibre a preu de cost i, al mateix temps, tenir la satisfacció de veure el nom imprès a la darrera pàgina del llibre. Els subscriptors fan possible la publicació del llibre, permeten que aquest treball vegi la llum i sigui una realitat bibliográfica que també arribarà a les llibreries i a les biblioteques.

El llibre és a punt d’entrar a impremta i, si tot va bé, sortirà per novembre (depèn del calendari de producció editorial). Les persones interessades a fer la subscripció, sense necessitat de pagar cap quantitat abans de tenir el llibre, simplement ens ha de comunicar el seu nom (tal com vol que aparegui imprès), al correu electrònic gvaleromarti@gmail.com o al telèfon de Gaspar Valero 639.715218 abans de dia 4 d’octubre.



Paisatges literaris de la serra de Tramuntana

de Gaspar Valero

Editorial J. J. de Olañeta



El llibre Paisatges literaris de la serra de Tramuntana vol fer un recorregut cultural i literari per la comarca de la muntanya mallorquina amb els escriptors com a guies. Amb el seu mestratge, el paisatge físic esdevé paisatge emocional. Aquest volum se centra, geogràficament, en la serra de Tramuntana, però s’emmarca en un pla més ambiciós d’itineraris literaris per Mallorca, que abasta tota l’illa i que podem titular Paisatges literaris de Mallorca. Hem de dir que una part del vessant sud de la Serra, des de Coanegra fins a Campanet, no han cabut en les 238 pàgines d’aquest llibre i s’inclouran en un proper volum d’aquesta sèrie, que recorrerà el vessant sud de la Serra i el Raiguer.


El llibre vol donar la paraula i la imatge, a uns espais de gran valor paisatgístic i naturalístic, però també històric, patrimonial i etnogràfic i toponímic. Per això, l’any 2010, la serra de Tramuntana fou declarada patrimoni de la humanitat per la UNESCO. La paraula que interpreta o evoca aquests espais és la dels escriptors que els han viscut o que s’hi han inspirat. Per vehicular aquestes aportacions, el llibre planteja sis grans capítols que recorren bona part dels municipis de la serra de Tramuntana: Calvià. Andratx, Puigpunyent, Estellencs, Banyalbufar, part d’Esporles, Valldemossa, Deià, part de Bunyola, Sóller, Fornalutx, Escorca i Pollença. Aquests capítols contenen d’un a tres itineraris literaris, segons els casos. Cada itinerari inclou les corresponents aturades d’explicació, de lectura i de contemplació del paisatge. En total, aportam 191 textos seleccionats, amb 84 autors diferents distribuïts en 10 itineraris. Cada punt geogràfic d’aturada inclou una o dues fitxes amb el corresponent text literari; cada fitxa manté una estructura que conté, bàsicament, aquests quatre ítems: “Situació”, “L’indret”, “L’autor i l’obra” i “El text”. El primer epígraf explica breument com arribar al punt de lectura. El segon aporta algunes pinzellades culturals i històriques sobre el lloc seleccionat per fer l’aturada. El tercer situa les dades bàsiques de la biografia de l’autor i algunes notes interpretatives de l’obra seleccionada. A la fi, el quart ítem, que configura el bessó de la fitxa, recull el text seleccionat; aquest pot ser un fragment d’una obra en prosa o un poema, que pot aparèixer complet o fragmentat.

Com ja s’ha dit, la base del llibre són els textos literaris seleccionats, l’autoria dels quals correspon a diferents escriptors. Rere aquesta tria, hi ha un ample treball de recerca bibliogràfica, amb moltes hores de lectura i de redacció de la fitxa pertinent; tot aquest treball ha permès localitzar els textos adients i situar-los en el lloc que els pertoca en el corresponent itinerari. Aquest treball de gabinet es combina amb una llarga trajectòria de treball de camp, in situ, del sotasignat, bàsicament consistent en el disseny i la realització d’itineraris culturals, en els quals sempre ha tengut un lloc preminent l’aportació literària que descriu o evoca un indret.


Acompanya el text del llibre una ampla galeria de fotografies a tot color. Comptam bàsicament amb les fotografies d’Antoni Bosch, Guillem Torres, Helio Díaz, Tonina Taura i Gaspar Valero. Completa aquesta dimensió il·lustrada un conjunt de dibuixos i obres pictòriques. La lectura a partir de la imatge, vol ser, per tant, un altre dels valors del llibre. Agraïm també l’esforç editorial de J. J. de Olañeta Editor, i el treball dels prologuistes.

Gaspar Valero

1 comentari:

  1. Buenos días, me gustaria me enviaran informacion a este correo de las actividades de cada mes:Excursiones y salidas culturales .Muchas gracias

    ResponElimina