dimarts, 18 de novembre de 2014

Obertura de la llista de subscriptors per a la publicació del llibre Possessions, camins i paisatges de l’Arxiduc


Benvolguts/des,

   En nom de l’editorial J. J. de Olañeta, de Joan Carles Palos, coautor del llibre, i en el meu propi, volem comunicar-vos l’obertura de la llista de subscriptors per a la publicació del llibre Possessions, camins i paisatges de l’Arxiduc.

   Ser subscriptor suposa adquirir el llibre a preu de cost (un llibre de gran format i il·lustrat a tot color) i, al mateix temps, tenir la satisfacció de veure el nom imprès a la darrera pàgina del llibre. El conjunt de subscriptor permeten que el llibre sigui una realitat, que es pugui publicar.

   El llibre és a punt d’entrar a impremta i, si tot va bé, sortirà per Nadal. Per tant, la gent interessada a ser subscriptor, sense necessitat de pagar cap quantitat abans de tenir el llibre, simplement ens ha de comunicar el seu nom (tal com vol que aparegui imprès), al correu electrònic gvaleromarti@gmail.com o al telèfon de Gaspar Valero 639.715218 abans de dia 25 de novembre.


Possessions, camins i paisatges de l’Arxiduc
de Gaspar Valero i Joan Carles Palos
Editorial J. J. de Olañeta


   El llibre Possessions, camins i paisatges de l’Arxiduc vol fer un recorregut, textual i visual, per les possessions que foren propietat de Lluís Salvador, i també caminar virtualment pels camins i pels miradors construïts per l’Arxiduc, mostrar els paisatges que encisaren aquest personatge i recrear espais suggerents i engrescadors, amb aportacions cromàtiques i lumíniques, però també poètiques, artístiques i màgiques com les que es desprenen de moments especials com els de les postes de sol.   Aquest territori de l’Arxiduc té un referent previ de gran magnitud: el Gran Miramar de Ramon Llull, el qual, en certa manera, volgué reconstruir Lluís Salvador. Per tant, l’esperit gegant del Doctor Il·luminat i l’ombra de Blanquerna es passegent també per la geografía que estudiam i realcen encara més la seva trascendència. En definitiva, presentam uns espais apassionants i energètics, que poden arribar a ser el mirall de l’ànima. El llibre vol donar la paraula i la imatge –com el Die Balearen- a un conjunt d’espais de gran valor històric, patrimonial i arquitectònic –les possessions- i etnogràfic, geomorfològic, toponímic i naturalístic –els paisatges-.

   En la primera part, cada possessió ocupa un capítol independent del llibre, que compta amb localització, notes històriques i descripció arquitectònica. La història de cada possessió constitueix un apartat especialment treballat, amb notícies sobre els seus propietaris i persones lligades a la finca, i també amb aportació prolífica de dades sobre la producció agrícola. Un ample treball de recerca bibliogràfica i d’investigació arxivística dóna cohesió a aquest apartat. En bona part, les notícies històriques són inèdites, extretes directament de l’Arxiu del Regne de Mallorca i, en alguns casos, de l’arxiu municipal de Valldemossa i de Deià. També es recullen notícies extretes d’obres bibliogràfiques, tant de llibres de temàtica específica sobre les possessions com sobre l’Arxiduc.

   La segona part del llibre planteja una sèrie d’itineraris, un total de 10 rutes, que pretenen mostrar els camins del Gran Miramar, en moltes ocasions construïts per ordre de l’Arxiduc. En aquests camins, hi trobarem multitud de miradors, pedrissos i berenadors i contemplarem, a cada punt, els impressionants paisatges de l’Arxiduc Alguns retalls literaris, d’autors diversos, arrodoneixen amb un toc de d’inspiració la contemplació energètica del paisatge que proposam.

   Acompanya el text de les possessions i dels camins i paisatges una ampla galeria de fotografies a tot color. Comptam bàsicament amb les fotografies d’Antoni Bosch Alorda i dels autors del llibre, a més de la col·laboració de Pep Lladó i de Guillem Torres i d’aportacions puntuals d’altres fotògrafs. Completen aquesta dimensió il·lustrada diversos dibuixos o gravats antics i fotografies d’altre temps. La lectura a partir de la imatge, vol ser, per tant, un altre dels valors del llibre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada